Despre mine și Psycharmonia

lll (3)fr

Salut! Numele meu este Cristina Revenco și sunt psiholog, specializat în psihologia clinică și consiliere, psihoterapeut în formare (psihoterapie transpersonală) și fondatoare Psycharmonia. Am experiență de lucru cu adulți, adolescenți, precum și copii (inclusiv cu copii din spectrul autist). Pe lângă orele de formare profesională, de aproape 10 ani continui să particip la numeroase ateliere de dezvoltare personală și la conferințe, congrese naționale și internaționale dedicate studiului și practicii psihoterapiei.

Am creat proiectul  Psycharmonia pornind de la conceptele antice grecești Psyche (în vechime:suflet sau, în interpretarea modernă – minte, psihic) și Harmonia (armonie sau acordaj).

În Grecia antică, conceptul de harmonia era folosit în teoria muzicală, iar apoi și în filosofie. O mare parte dintre teoreticienii care au elaborat acest concept priveau muzica ca și analog al adevărurilor filosofice mai înalte. Astfel, conceptul de harmonia a primit o conotație mai largă decât cea muzicală, reprezentând o manifestare a anumitor proporții fundamentale, a anumitor ordini și caracteristici care ar imita legile universale superioare.

Harmonia, în sensul său cel mai complet, reprezintă o unificare a variate lucruri care par să fie, la un anumit nivel, diferite, fără legătură între ele, sau lipsite de ordine. Putem tinde spre acest tip de unificare, armonizare și în ceea ce privește lumea noastră interioară,  psihicul uman. Travaliul nostru interior în acest sens este unul profund și creativ. Putem spune că acest proces seamănă cu cel al unui compozitor care reușește să îmbine într-o singură melodie bine proporționată sunetele cele mai diverse și aparent contrastante.

Nu cred în existența unei soluții universale, rapide și definitive pentru problemele umane. Cred însă în importanța restabilirii și menținerii unui echilibru interior, favorabil creșterii individuale, un echilibru din care să putem răspunde provocărilor vieții cu mai mult curaj, dar și cu acceptare. Existența umană va presupune mereu confruntarea cu emoții și situații dificile, cu durerea, cu singurătatea, cu diverse schimbări și pierderi, cu moartea.

Însă, în viziunea mea, ne reîntoarcem la starea de armonie sau echilibru interior prin acceptarea și integrarea tuturor aspectelor existenței noastre – “pozitive” și “negative”, prin deprinderea abilității de a fi flexibili în fața naturii schimbătoare a lucrurilor. 

Facem acest lucru și prin renunțarea la ceea ce nu mai priește creșterii noastre, prin dezvoltarea capacității de a ne valorifica resursele, oportunitățile, de a ne redefini experiențele și a învăța lecțiile din spatele lor, precum și de a ne găsi propriul sens în viață și a-l urma.

Veți putea găsi aici diverse articole și noutăți din domeniul psihologiei și psihoterapiei, opinii personale, precum și detalii despre serviciile oferite de mine și evenimentele pe care le organizez.

Mențiune: informațiile prezentate pe acest site nu reprezintă un substitut pentru psihoterapie.

Închide